Ring ind og book en behandling på 33 75 10 05. Find os på Nygade 6, 3.sal tv, 1164 København.

Mit arbejde på klinikken går godt og der er travlt. Jeg bliver ofte spurgt af klienter om det er muligt at komme forbi klinikken for ren velvære eller om man nødvendigvis ”behøver at fejle noget?”. Så det vil jeg gerne adressere i dette nyhedsbrev.

Det er sådan, at jeg med en baggrund som traditionel fysioterapeut og efterfølgende Master of Medicine i akupunktur og tuina (medicinsk massage og manuel behandling) både arbejder med sygdom og skader men selvfølgelig også forebyggelse og velvære. For i kinesisk medicin er forebyggelse en meget stor ting, faktisk den største man kan stile efter som udøver af medicinen. Et kinesisk ordsprog lyder:

“Den overlegne læge forhindrer sygdom; Den middelmådig læge varetager forestående sygdom; Den ringere læge behandler aktuelle sygdomme.”

Et andet kinesisk ordsprog lyder:

”det er for sent at smede våben, når krigen er brudt ud”

Hvis vi bruger det sidste ordsprog som metafor omhandlende sygdom og sundhed, så giver det rigtig god mening at forebygge sygdom såfremt det er muligt, frem for først at agere når sygdommen er brudt ud. Det er noget vi i vores moderne samfund bør se på med alvor. For faktum er, at vi alle bliver syge i løbet af livet med det ene eller det andet. Men de sygdomme, primært de såkaldte livsstilsygdomme, som opstår på grund af faktorer i kosten, livsstilen, det ydre miljø og måden vi lever på, kan i stor grad undgås, så vi reelt ”kun” skal håndtere de sygdomme vi ikke kan undgå med forebyggelse.

Den gode nyhed er, at forskning tydeligt viser, at det er muligt at forebygge endda en rigtig stor andel af sygdomme. Det viser sig blandt andet, at 70% af sygdom kan forebygges (Healthy People 2000, DHHS 1991) og at 8 ud af 9 årsager til sygdom kan forebygges (New England Journal of Medicine, Fries et Koop).

I den traditionelle kinesiske sundhedspraksis yangsheng (der oversat betyder ‘livsnærende øvelser’) med en historie på cirka 2500 år, har man haft som overordnet mål at give glæde, sundhed og et langt liv. De 4 søjler, der udgør fundamentet for dette mål, er arbejdet med sind og følelser, diæt, søvn og fysisk aktivitet. Hvis målet med de livsnærende øvelser er glæde, sundhed og et langt liv kan vi sige at forebyggelse af sygdom er essentielt.

Det er min personlige mening, at det er vores eget ansvar og pligt at vedligeholde og pleje helbredet og derved forebygge sygdom. Dette betyder så også, at opsøge hjælp til det. Jeg hjælper som behandler mine klienter i at genskabe korrekt funktion men også forståelse af basale principper for sundhed og velvære blandt andet via rådgivning omkring kost, kosttilskud, øvelser og livsstil.

Med akupunktur og manuel terapi, som jeg benytter på klinikken kan jeg hjælpe med bl.a. at stimulere immunfunktionen, forbedre fordøjelsen, balancere det autonome nervesystem for derved at reducere stress og dens negative effekt på kroppen samt øge cirkulation af blod, energi og lymfe i systemet. Alt sammen noget som kan hjælpe i forebyggelsen af sygdom og som desuden bidrager til vores velvære kropsligt, følelsesmæssigt og psykisk. Så for at svare enkelt på det ofte stillede spørgsmål, så giver det rigtig god mening at komme på klinikken til behandling uden at man fejler noget. Hvis du trænger til behandling så tag endelig kontakt:

mlr @ nordicclinic. com

Magasinet PSYKOLOGI (nr. 2, 2017) med en artikel om Qi Gong og mit torsdags hold. Det er et godt blad og dejligt med mere fokus på Qi Gong og traditionelle metoder til et bedre liv.

LINK til PDF artikel:

artikel_qigong_psykologi

Som jeg skrev i efteråret er hver sæson associeret med forskellige organer i kroppen; sommeren med Hjerte og Tyndtarm, sensommeren med Milt og Mave, efteråret med Lunger og Tyktarm og vinteren med Nyre og Blære. Foråret er forbundet med Leveren og Galdeblæren.

I følge kinesisk medicin er hovedfunktionen for Leveren at opbevare blodet og har derudover den vigtige opgave at få alting til at flyde frit. Både energien og blodet flyder frit og jævnt i de korrekte mængder på grund af Leverens evne til at dirigere og tilpasse dette frie flow. Især tre hovedområder fungerer på grund af Leverens arbejde; vores følelsesmæssige liv, fordøjelsen og det menstruelle hos kvinderne. Galdeblæren har, ligesom i vestlig forståelse, primært indflydelse på fordøjelsen.
I kroppen siges Leveren endvidere at kontrollere sener og bindevæv, den åbner sig i øjnene og manifesterer sig i neglene.
Emotionelt er Leveren og Galdeblæren forbundet med vrede, frustration og irritation men også positive kvaliteter som empati, intuition og forståelse.

Når Leveren er balanceret og fungerer godt, er energien jævn, aktiv og flydende. Det hjælper os til at få gjort ting uden at stresse. Når den derimod ikke fungerer som den bør, eller når energien er blokeret oplever vi let fysiske såvel som emotionelle konsekvenser. Personer med en stagneret Lever-energi vil ofte opleve at have kortere lunte, opleve irritation, vredes-udbrud, frustration eller aggression og være tilbøjelige til at få hovedpine, tinnitus og svimmelhed. Disse kraftige følelser kan på et tidspunkt vende og blive til depression og modløshed.

Leveren er associeret med træ elementet og altså foråret hvor energien ekspanderer og alting igen vokser frem og vækkes til live efter vinterens lange dvale. Foråret er derfor perioden hvor det drejer sig om “at komme ud af hullerne igen” og få gjort ting efter en lang periode af inaktivitet og tilbagetrækning.
Det er sæson for aktivitet, og vi skal forsøge at udnytte det momentum der er i dens ekspanderende bevægelse. Det er en periode fyldt med optimisme over at energien igen er aktiveret og varmen og lyset bringer håb og forsikring om at vinteren nu endeligt er forbi.

Hvor vi i efteråret skulle se på at få afsluttet opgaver, så vi kunne gå vinteren i møde med afklarethed og spare på vores energiressourcer, er foråret nu tiden hvor vi skal påtage os nye opgaver, gøre forårsrent, rydde op og smide ud.
Vi kan desuden udnytte energien og lade den fremme vores kreativitet, planlægning af året der kommer og perspektivet omkring fremtiden.
Målet er som altid at forsøge at harmonisere os selv med sæsonens bevægelse. Foråret er tiden hvor Yang energien vokser, i kroppen kan vi drage fordel af dette ved at bevæge os mere og strække vores muskler og sener for at fremme cirkulationen af energi og blod i kroppen. Det er derfor et godt tidspunkt at begynde at træne lidt hårdere fysisk træning, komme mere udendørs og begynde at svede lidt mere.

Martin Lund Rasmussen - fysioterapeut og akupunktør

Martin Lund Rasmussen – fysioterapeut og akupunktør

Kort interview om Qi Gong på Moshi Moshi Mind’s blog, i anledningen af min undervisning på Deres  Mellow Modern Escape retreat i november.

Læs her:

http://www.moshimoshimind.dk/mind-stories/martin-lund-rasmussen/

liziming

Qi Gong er en del af den traditionelle kinesiske bevægelses-tradition og har været brugt i årtusinder i forebyggelsen og behandlingen af sygdom.
Øvelserne tager udgangspunkt i koordineringen mellem langsom bevægelse, vejrtrækning og bevidsthed.
Øvelserne hjælper kroppen til at give slip på unødige spændinger, og bevæger langsomt kroppens led, bindevæv og muskler i deres naturlige baner. Derved lærer kroppen at bevæge sig hensigtsmæssigt i hverdagen ved effektivt at balancere mellem spænding og afslapning.
Øvelserne reducerer stress og balancerer krop og sind for derved at åbne en større evne for nærvær. Man kan umiddelbart efter træning af Qi Gong mærke en større grad af jordforbindelse og centrering. Øvelserne er behagelige at udføre.

 

Nu hvor foråret kigger frem, betyder det, at pollensæsonen starter. Er du blandt de mange, der lider af denne type allergi?

Op mod en million danskere lider af pollenallergi og Statens Institut for Folkesundhed regner med, at der i år 2020 vil være 800.000 flere danskere med allergi.

Her i foråret er det elm og specielt birk, som giver høfebersymptomer. Om sommeren er det især græs og bynkepollen der er skyld i symptomerne.

I forbindelse med allergi taler man om allergener og antistoffer. Allergener er de stoffer, som udløser opbyggelsen af antistoffer, ved kontakten med slimhinderne. Der udløses så fra de såkaldte mastceller, der er store celler i slimhinden, et udløb af histamin. Det er denne histamin, som medfører symptomerne.

De almindelige symptomer på høfeber er kraftige nyseture, tilstoppet næse samt kløende og løbende øjne. Mange får desuden også astmasymptomer; hoste, vejrtrækningsbesvær, lyd på vejrtrækningen, trykken for brystet. Desuden ses ofte træthed, utilpashed og hovedpine.

Nogle personer med pollenallergi får symptomer året rundt, hvis de spiser fødevarer, som krydsreagerer med pollen. Andre har kun symptomer i pollensæsonen. Studier viser, at diabetikere og patienter med hjertekarsygdomme ligger på et bedre niveau i vurderingen af livskvalitet end allergikere oplever i pollensæsonen.

Den lægelige behandling mod pollenallergi er oftest anti-histaminer men i mange tilfælde anvendes binyrebarkhormon enten som spray eller i indsprøjtninger. Desværre er der en del bivirkninger forbundet med især binyrebarkhormon. Ved langtidsbrug kan der bl.a. opstå svimmelhed, forhøjet blodtryk, osteoporose, nedsat sårheling, hudproblemer og binyreskader. Brugen af næsesprays, der ofte opfattes som harmløse kan også give bivirkningen som hovedpine, svimmelhed, kvalme og opkast og i nogle tilfælde øge tendensen til svampeinfektioner i næsen.

Det er en kendsgerning at brugen af mere og mere medicin ikke betyder et bedre helbred og med risikoen for bivirkninger er det derfor vigtigt at nedsætte brugen af disse midler til et minimum.

-Men der er hjælp at hente, da Traditionel Kinesisk Medicin (TCM) og især akupunktur er effektivt i behandlingen af høfeber.

I kinesisk medicin anskues de fleste sygdomme som ubalancer i kroppen, ved eksempelvis allergier er det oftest en ubalance i Lunge-systemet eller i Wei Qi systemet, -oversættes bedst som ’beskyttende energi’. Den beskyttende energi er meget nært forbundet med den moderne forståelse af immunsystemet. Ved at balancere det eller de systemer der er involveret og samtidig behandle symptomerne kan man ofte se en betydelig reduktion i symptomer og gener ved høfeber.

Et studie fra 2004 af the American Academy of  Pediatrics viste at akupunktur var bedre end placebo i behandlingen af allergier hos børn og der ingen bivirkninger var ved akupunkturen. Et andet studie af nyere dato viste at akupunktur kombineret med urtemedicin var effektivt og sikkert i behandlingen af sæsonallergier hos voksne.

Min erfaring viser, at det er bedst at starte akupunktur behandlingerne før pollensæsonen er i fuld gang, og at man derved kan nedsætte sine symptomer væsentligt.

Ofte kan 4-6 behandlinger gøre en stor forskel på kroppens håndtering af pollensæsonen.

Jeg kombinerer ofte akupunktur behandlingerne med naturlige anti-histaminer som kan gives i tilskud, eksempelvis C-vitamin, Magnesium og Quercetin.

 

Hvis du lider af høfeber eller kender nogle der gør er du velkommen til at kontakte mig for behandling.

 

DSC_7932

Jeg blev fornyligt interviewet til That’s China Magazine, der er det største magasin i Kina for udlændinge. Bladet kontaktede mig for at høre om min studietid i Kina, mit liv og arbejde i Danmark og hvad jeg ellers ville dele med deres læsere til deres april udgivelse om studieliv i Kina.
Det endte med at blive en større omgang som jeg er godt tilfreds med resultatet af.
Læs med her hvis du har lyst:

Martin Lund Rasmussen - fysioterapeut og akupunktør

Martin Lund Rasmussen – fysioterapeut og akupunktør

Martin interview

Interview fra fagbladet Fysioterapeuten om mit studie i Kina, mit arbejde og betragtninger om akupunktur og sundhed.

martin

Tui Na er den klassiske form for manuel terapi og medicinsk massage i Traditionel Kinesisk Medicin.

Tui (skub) og Na (greb/gribe) er en meget effektiv form for behandling, der søger at genskabe kroppens korrekte funktion.
Tui Na er ideelt til funktionelle problemer i kroppen og skaber ligevægt i de strukturer, som har forbindelse til kroppens forskellige systemer. Balancen mellem knogler, muskler, energi- og nervesystem stimuleres og optimeres.
Kroppens led og bløddele herunder muskler, sener, ledbånd og bindevæv behandles rytmisk hvor man med specifikke greb og teknikker løsner vævet og derved skaber frit flow i blod, lymfe og energi igennem hele kroppen eller i et specifikt område. Der trykkes desuden på forskellige akupunkturpunkter for at stimulere kroppens egne selvhelbredende kræfter.

Tui Na behandling lindrer smerter og fjerner de blokeringer, der generer kroppen og nedsætter bevægelighed.

Behandlingen kan sagtens være for ren velvære og afslapning men følgende problemer lindres og behandles med god effekt af Tui Na:
Uspecifikke nakke- og skuldersmerter.
Spændingshovedpine.
Lænde- og rygproblemer herunder discus protrusion, discus prolaps og slidgigt i ryggen.
Balde og hoftesmerter.
Skulder og albue problematikker.
Knæ, ankel og fod problematikker.

Har du lyst til at prøve en behandling med Tui Na massage så kontakt mig gerne på mlr@nordicclinic.com

En kort artikel fra denne uges Alt for damerne om hvad man kan gøre for mere energi om vinteren.

LINK